top of page

DISC personprofiler - Typen: C

Updated: Jun 14, 2023

DISC adfærdsprofiler Et undervisningsemne på COLO HR Konsulentuddannelsen er personprofiler. På HR-uddannelsen benytter vi DISC modellen; et forskningsbaseret profilværkstøj, som bruges til at beskrive menneskers individuelle adfærd, præferencer, styrker, udfordringer og potentialer. Teorien bag er grundlagt af psykolog og professor William Moulton Marston. Du kan læse mere om DISC adfærdsanalysen her: Kender du DISC?

DISC profilerne består af fire adfærdsprofiler, nedenfor får du et indblik i adfærdsprofilen C (Competent), de øvrige 3 adfærdsprofiler kan du finde nederst på siden. Kan du spotte dig selv, dine kollager eller leder i beskrivelserne?

Adfærdstypen C - Competent

Før du læser om adfærdstypen C, er det vigtigt at notere, at profilbeskrivelserne er karikerede, med det formål at give en bedre forståelse af adfærdstyperne. Derudover bør man altid huske på, at vi hver især rummer elementer fra alle fire adfærdstyper, men at der vil være en overvægt af en, to eller tre af de fire adfærdstyper, der beskriver den enkelte person og adfærd. Profilbeskrivelsen giver en god forståelse af forskellige sider af adfærdstypen, men kan ikke vise hele personligheden og bør derfor ikke stå alene.

C FOR Competent

  • Detaljeorienteret

  • Kvalitetsbevidst

  • Observerende

  • Analytisk

  • Formel

  • Logisk

  • Perfektionistisk

  • Faktabaseret

  • Regelbunden

Styrker

Adfærdstypen C er kendetegnet ved at været yderst systematisk og professionel. De er ofte eksperter på deres felt og respekterer mennesker, der er det samme. Deres løsningsforslag er altid analyseret til bunds, for at sikre et absolut skudsikkert beslutningsgrundlag, da de er rigtig gode til at fordybe sig i- og håndtere store mængder information. Derudover er de også gode til sikre, at processer bliver fulgt til punkt og prikke. Derfor kan du forvente arbejde af højeste kvalitet, hvor argumenter altid er understøttet af konkrete informationer og data. Adfærdstypen C er meget detaljeorienteret, logisk, velovervejet og vil både i professionelle og personlige sammenhænge bidrage med gode råd og er derfor både en god medarbejder, kollega og ven.

Motivation

Adfærdstypen C arbejder bedst under klare regler og retningslinjer, hvor forventninger bliver afstemt på forhånd. Hvis de rette betingelser kan skabes, vil du opleve en meget målrettet, stabil og kraftfuld person, som med præcision vil holde sig taktful på sporet mod målet, hvor køreplanen bliver respekteret og tiden overholdes. Det er vigtigt for C’et, at de bliver andekendt for deres nøjagtighed og kvaliteten af deres arbejde. For nøjagtighed og kvalitet er deres spidskompetence, dog har de brug for ro og tid til at fordybe sig. Præcision og kvalitet tager tid!Sådan kommunikerer du effektivt med adfærdstypen C

Adfærdstypen C har en faktabaseret, tydelig, detaljeret og kritisk kommunikationsstil. Denne adfærdstype er meget tilbageholdende, men vil med stor glæde besvare dine spørgsmål med høj grad af professionalisme og sans for detalje, som er understøttet af yderst fyldestgørende skriftlig dokumentation og velovervejede argumenter. Det vigtigste for adfærdstypen C er struktur, kvalitet og fakta. Da denne adfærdstyper er styret af logikken, foretrækker de faktabaserede relationer. For at kommunikere effektivt med denne adfærdstype er det vigtigt, at du er godt forberedt, præcis og har fokus på det faktuelle. Suppler gerne op med skriftligt materiale, som kan understøtte dine synspunkter. Dog er det vigtigt, at du respekterer C’ets behov for afstand og giver dem tid til at tænke. Vær derfor ikke påtrængende eller for hurtig i din kommunikation. Hvis du formår ovenstående, vil du med garanti føre en succesfuld dialog med adfærdstypen C.

Udfordringer

Adfærdstypen C opfattes af mange som kølig, pessimistisk og reserveret. For nogle endda en konstant spørgende, kritisk og distanceret detaljerytter, da C’et ikke umiddelbart er til fest, hat og briller eller hygge i frokoststuen. De ønsker ikke at smalltalke eller, at du pludseligt slår et hyggesmut forbi deres kontor. Deres tilgang til arbejdet er; ”her sludrer vi ikke, her arbejder vi." Men dette er ikke udelukkende fordi de ikke bryder sig om selskab, men det kan også være en afspejling af deres frygt for at være i tidsnød og fordi de for alt i verden vil undgå at lave fejl og mislykkedes. Derfor opfattes de ofte afventende og forsigtige. De er ikke risikovillige og man vil sjældent opleve dem komme med de vilde idéer og luftige visioner. Men fortvivl ej, for denne adfærdstype er en yderst værdifuld spiller på holdet, som vil gå gennem ild og vand, for at sikre fælles løsninger af meget høj kvalitet.

Artikel af: Digdem Yildirim


Læs også om de andre personlighedstyper her:

52 views0 comments

Comments


bottom of page