top of page

DISC personprofiler - Typen: S

Updated: Jun 14, 2023

Et undervisningsemne på COLO HR Konsulentuddannelsen er personprofiler. På HR uddannelsen benytter vi DISC modellen; et forskningsbaseret profilværkstøj, som bruges til at beskrive menneskers individuelle adfærd, præferencer, styrker, udfordringer og potentialer. Teorien bag er grundlagt af psykolog og professor William Moulton Marston. Du kan læse mere om DISC adfærdsanalysen her: Hvad er DISC

DISC profilerne består af fire adfærdsprofiler, nedenfor får du et indblik i adfærdsprofilen S (Stability). Kan du spotte dig selv, dine kollager eller leder i beskrivelserne?

Adfærdstypen S

Før vi går i gang med profilbeskrivelsen af adfærdstypen S, er det vigtigt at understrege, at personprofilerne er karikerede for at give en bedre forståelse af adfærdstyperne. Derudover bør man altid huske på, at vi hver især rummer elementer fra alle fire adfærdstyper, men at der vil være en overvægt af en, to eller tre af de fire adfærdstyper. Der er derfor ingen, som er et ”rent S”. Det skal også understreges, at profilbeskrivelser giver en god forståelse af forskellige sider af adfærdstyper, men en profil viser ikke hele personligheden og bør derfor ikke stå alene. S FOR STABILITET

  • Pligtopfyldende

  • Hensynsfuld

  • Holdspiller

  • Hjælpsom

  • Behagelig

  • Venlig

  • Lyttende

  • Pålidelig

  • Loyal


Styrker

Adfærdstypen S er rar, omsorgsfuld og pligtopfyldende. S’ets styrker er fællesskab, samarbejde og gode relationer. Adfærdstypen S er i høj grad venlig og imødekommende. De drager stor omsorg og interesse for andre mennesker og det er netop disse styrker, som hjælper dem med at skabe og pleje gode, loyale og vedvarende relationer. Andre oplever adfærdstypen S, som værende tillidsfuld, nærværende og ægte, da de formår at give andre følelsen af, at blive set og hørt. Kort sagt er adfærdstypen S i mange tilfælde den bedste ven du kan ønske dig. En sand ven, som du formentlig vil have resten af livet.


Motivation

Adfærdstypen S motiveres af faste og forudsigelige rammer med særligt fokus på et godt arbejdsmiljø og positive relationer, hvor de kan føle sig trygge. Deres rolige personlighed kommer også til udtryk i arbejdsmæssige sammenhænge, da de har brug for ro og mulighed for fordybelse, når opgaverne skal løses.

S'et motiveres af gensidig tillid og anerkendelse for deres bidrag og indsats på vejen mod et fælles mål, da deres fokus er på mennesket og fællesskabet, snarere end opgaven i sig selv. Hvis ovenstående rammer skabes, vil man opleve en yderst pålidelig, hensynsfuld og pligtopfyldende holdspiller.Sådan kommunikerer du effektivt med adfærdstypen S

Adfærdstypen S har en venlig og imødekommende kommunikationsstil. For at kommunikere effektivt med adfærdstypen S er det derfor vigtigt, at der først skabes trygge og sikre rammer. Dette kan bl.a. sikres ved at tale i en stille og rolig tone. Giv dig gerne god tid. Når adfærdstypen S udtrykker sig, er det vigtigt at være støttende og forstående. Dette vil give S'et en følelse af at de bliver hørt. Det vil være en fordel at søge fælles interesser, have fællesskabet i fokus samt vise din villighed til at gå på kompromis og søge enighed. Ligesom det også vil være en fordel at være nærværende, uformel og holde fokusset på det menneskelige. Hvis du formår ovenstående, vil du opleve at kommunikationen og tilliden imellem jer styrkes.

Udforinger

Adfærdstypen S’ værste mareridt er utryghed. De bryder sig ikke om uforudsigelighed og pludselige forandringer- herunder uenigheder og konflikter. Lange og vedvarende konflikter vil dræne dem, da de altid vil søge enighed, ofte ved at være den part, som vælger at gå på kompromis. De er yderst empatiske og nogle vil endda mene, de er naive, men det bunder egentlig i, at de ofte tænker mere på andre mere end sig selv. Deres tilgang er; ”hvis alle er glade, så er jeg glad”. Det er dog ofte en umulig opgave at gøre alle lige tilfredse og glade, hvilket de kan have svært ved at acceptere.

Kort sagt er de utroligt gode til at passe på alle andre, men omvendt lige så dårlige til at passe på sig selv. Derudover er de også følsomme overfor andres pres, utålmodighed og sige fra, fordi de er så hjælpsomme og pligtopfyldende, hvilket kan være med til at dræne dem yderligere. Ovenstående faktorer kan være med til at påvirke både deres fysiske og psykiske helbred.

Læs også om de andre persontyper:


Artikel af: Digdem Yildirim

51 views0 comments

Comentarios


bottom of page